Transformasjon av Marias lille terrasse (balkong)

For en par uker siden var jeg på besøk hos Maria (Strandhuset). Hun har en fantastisk hage, med en hel rekke ulike terrasser og balkonger. På vestsiden, ved inngangspartiet, er det en bred balkong/ opphøyet terrasse, og denne fikk jeg lov å dandere om på.

Alt jeg brukte var allerede innkjøpt. Maria hadde kjøpt og funnet frem en rekke ulike krukker med tanke på å bruke de her, og så hentet jeg inn en fra hagen for å få til høydevariasjonen jeg trengte. Plantene var også allerede skaffet, så alt jeg gjorde var å gjøre et utvalg av det jeg hadde og så kombinere det på en god måte.

Når jeg danderer terrasser og balkonger, (noe jeg pga helsa fortsatt ikke gjør på oppdrag), så begynner jeg alltid med å tenke ut hvordan stedet skal brukes:
1. Hvor blir det gangtrafikk?
2. Hvor vil du sitte?
3. Er det annen funksjon som bør dekkes, feks oppbevaring?

Sittemøbler er plassert optimalt, et trillebord er satt ved hagedøren for oppbevaring. Og jeg har ryddet vekk noen av alt som sto på terrassen så jeg fikk arbeidsrom.

Jeg plasserer først sittemøbler og oppbevaring der disse er mest hensiktsmessige, og så begynner jeg å se på krukkeplassering. Jeg starter vanligvis med å tenke ut hvor jeg vil ha de største plantene (trær/busker), det dikterer hvor de største krukkene bør stå, og så setter jeg til resten av krukkene.

Jeg setter alltid krukker i grupper. Det blir rett og slett finere når plantene står i klynger, gjerne i ulike høyder. Plasseringer og størrelser påvirkes av om det er noe som skal skjules, eller fremheves. Hos Maria er det et kastanjegjerde som avgrenser mot resten av hagen, og det å få se litt av de pene kastanjegjerndet og å kunne se gjennom det og videre ut i hagen er viktig! Krukkene skal ikke bli en mur.

Ja. Husk på tenke på meg og, jeg er også bruker!

Jeg tenker både på hvordan plantene/krukkegruppene oppleves ute på balkongen, gjennom vinduer, og fra utsiden av balkongen/terrassen. Det siste er ikke en prioritet i de fleste hager, men det kan være greit å ha i bakhodet.

Jeg legger litt ekstra vekt på å skape noen gode opplevelser i det du går ut på balkongen, rett og slett fordi førsteinntrykket setter stemningen!

Sittemøbler og oppbevaring var allerede plassert på sine optimale plasser når jeg kom. Eneste jeg trengte å gjøre var å plassere ut krukker og planter. Og jeg begynte med å bestemme hvordan det skulle se ut direkte utenfor terrassedøren.

Vurdering: Sette treet midt i døråpning, eller litt på siden? – Ved å dra det litt på siden så er treet godt synlig, uten å blokkere. Du ser først treet, og så ledes øyet videre.

Der satt jeg balkongens flotteste plante, treet Cercis canadensis.  Den ble valgt fordi det er høyt nok til å nytes innenfra, og fordi den er vakker og spesiell. (Jeg har et eksemplar av samme treet selv stående på balkongen her i Oslo, Mitt bor ute om vinteren, men Maria skal sette sitt inn i vinterhagen derfor er det ok med så liten krukke).

Waffel har kvalitetskontrolert, og godkjent :)

Så plasserte jeg ut krukker rundt dette treet, med vekt på variert utrykk i størrelser og høyder, og satt ut planter midlertidig.

Jeg tittet så på resten av balkongen, og plasserte ut krukker i to grupper. Ved porten sto det allerede tre like krukker, disse passet godt i størrelse og fikk stå, men jeg byttet ut innholdet i to av krukkene. Og, fordi jeg synes det var finest, bla for å skape luft, mellom canadensisgruppen og port-gruppen er det mellomrom. Da er de to separate greier, og det synes jeg ble finest akkurat her.

Legg merke til at treet i hjørnet og petunaien fremst bare står på toppen av krukken, midlertidig plassering er gull!

På andre siden av kanadensisen satt jeg en gruppe rundt en gigantisk krukke. Her ble det viktig å velge krukker som kunne konkurrere med den store krukken, en stor og mange små ser pussig ut, så jeg jaktet ned en mellomstor krukke i hagen og satt til den. Og fant ett lite tre og satt i den store.

Når jeg setter ut slik så pleier jeg å sette ut planter på prøve, men vente med å plante opp krukkene til jeg har dandert meg ferdig. Da har jeg mulighet for å justere rundt på plantene slik at helheten blir bra. Av og til oppdager man jo at de plantene man står igjen med til slutt slettes ikke passer sammen, og da kan det være fint å bytte med noe man satt ut tidligere. For eksempel.

Og så til slutt planter jeg opp, vanner krukkene, spyler gulvet og nyter :D
Ja, Maria gjorde mye av dette da, kroppen min er flinkest til å peke og nyte, ikke så flink til å bære og styre ;)

Slik møter hagen deg når du går ut balkongdøren!
sjokoladekosmos
Ceder
bråfin petunia
En liten oase, med rom også for det praktiske livet, med sitteplass og lagringsplass, og plass til nyanskaffelser i små potter som skal videre ut i hagen og som i mens trenger et synlig sted å stå så de får vann.

Koselig eller hva?
Snart skal dere få se den hageflekken rett fremfor her også, den har nemlig både genial struktur og fantastiske plantevalg, og jeg gleder meg til å vise dere for her er det mye inspirasjon å hente for dere med bed :)

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

  • Hehe, More is more!
   Og det er helt innafor at folk har ulike preferanser :)

   Innlegget om forhagen kommer i løpet av en uke, hyggelig å høre at du gleder deg til det!

 1. Lekkert og innbydende! :) Flotte krukker og planter! Mye å følge med på og glede seg over her. Sjarmerende med kastanjegjerde, og ikke minst Waffel. :) Kjempekoselig, ble det! Takk for mange fine tips og super inspirasjon. Ha en fin kveld! Hilsen Lisa

  • Waffel er gull :)
   Så hyggelig at du synes det var fint, kastanjegjerde blir det også litt mer om etterhvert forresten, Maria er rå på kastanjegjerder!

 2. Hei Anne. Det ble forandring. Liker godt at du har med små trær, ikke bare blomster. Fin dag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her