Disse plantene kan du kjøpe nå!

Har du stort sett varmegrader på dag og maks fem minusgrader på nettene? Da er dagens bloggpost for deg! (Og er det for kaldt ute så la deg inspirere til innevår).

Jeg er veldig opptatt av å lage til gode uterom nå tidlig vår, og i år blir det ekstra viktig. Kunne sitte ute på en solvarm dag gjør godt, og enda bedre blir det når det er blomster rundt en.

Kosekrok! Med massevis av løkblomster, primula og julerose, og mose :)

Du får i dag tips om blomster som ikke plages av litt frost, og så skal jeg si litt om barrottsplanter.

Det kjennes jo litt rart å oppfordre til å handle nå. Men, med omtanke kan det gjøres uten smittespredning. Jeg ser at både hagesentere og blomsterbutikker lager smarte kasseløsninger slik at kundene kan handle uten å gå inn i butikker, og mange tilbyr levering. Ring din lokale plantepusher og hør hva mulighetene er, og følg naturligvis anbefalingene fra helsemyndighetene.

Julerose/ helleborus

Jeg har tre grunner for å friste deg. Det mest innlysende er at blomster sprer glede, men vel så viktig er det at planteselgere og planteprodusentene er ekstremt presset nå.

Jeg er veldig opptatt av norsk produksjon. Mest av alt fordi norskproduserte planter er maks egnet for norske forhold, men det er også mange andre viktige faktorer i dette. Blomster er ekstrem ferskvare og det er allerede krevende å være norsk planteprodusent om ikke markedet faller helt ut nå midt i høysesongen. Så. Velg norsk! Da får du vakre gode planter, du støtter næringen, og du bidrar til fremtidige muligheter. Vinn-vinn!

Merke som viser at planten eller blomsten er produsert i Norge
Se etter dette eller andre tegn på at planten er norskprodusert!
Primula kan tåle frost, og i liket med de fleste på listen gleder den også humler :)

Disse kan blomstre forbi nattefrost:

  • Ranunkler
  • Primula
  • Stemor
  • Julerose
  • Vårlyng
  • Vinterblom
  • Små anemoner
  • Alle tidligblomstrende løkblomster, som feks perleblomst; krokus, påskelilje, pinselilje, snøstjerne, skilla, rutelilje, snøklokke, klosterklokke, svibler mm

Det er viktig med herding, det vil si at plantene må vennes til utelivet. Jeg har skrevet om herding av planter her! Du kan også sjekke ut denne gamle posten om 23 vårblomster som tåler litt frost, den har bilder av alle jeg anbefaler!

Stemor! Tåler mye og er usigelig søte :)
Eller du kan kjøpe hvasomhelst (norsk) og kose deg med inne :D Feks pelargoner fra Frantz Hegg gartneri

Planter som er i dvale kan settes ut

Så snart bakken har tint kan du plante stauder, busker og trær som er i dvale. Da forutsetter jeg dog at dette er planter som skal overvintre ute ellers. Med dvale mener jeg at planten ikke har fått blader eller blomster, og du kan kjøpe de både som pottede planter og barrotsplanter (planter uten jord).

Dette betyr at du allerede nå kan sanke busker og trær på hagesenteret, det er nå det er utvalg!

Herdede ranunkler tåler både noen minus og litt snø :) Men de tåler ikke å tørke, så husk å vanne! Disse er fra Sørby gartneri

Påskeliljene og perleblomstene bryr seg filla om at det er snø en meter unna :D

Disse må du vente med:

Alt som aldri tåler frost skal ikke ut før det aldri er frost om natten, og er de varmekjære så må du vente enda lengre. Dette gjelder både knoller, nakne busker og planter med blader.

Planter som egentlig tåler frost, men har stått inne og fått blader, vil gjerne ikke ha så godt av å komme ut før det er frostfritt. Dette gjelder både det du overvintrer i boden, og det du handler på hagesenteret. Blomstene jeg lister opp som frosttålende er altså unntaket :)

Har du lyst til å se mer fra takterrassen her så logg deg på Instagram kl 12 i morgen! Jeg har live-sendinger hver dag kl 12, og i fredag er tema å lage vårlig uteplass. Ser du mens det er live kan du stille spørsmål :)

Pst, bildet i topp er fra i fjor vår, da besøkte jeg Sørby gartneri og så blant annet på deres fantastiske ranunkelproduksjon :)

Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Hei, Anne! Tre spørsmål: Jeg har sådd en del sommerblomster, deriblant breddsådd sommerfugl- og bieblanding. Skal disse også prikles? Aner jo ikke hva de ulike spirene i disse blandingene er. Og etter å ha priklet; skal spirene/ stiklingene stå i den nye potta helt til de settes ut i bed og krukker? Hvilket forhold jord/ kugjødsel bør jeg ha? På forhånd takk for hjelpen! Mvh Ellen

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her