Morratrøtt ekorn ♥

Jeg savner å ha ekorna tett på. De var koselige å ha rundt meg, og de var koselige å dele med dere. Men. Det er jo svært mange bilder i arkivet som ikke er delt, så i dag har jeg funnet frem fem år gamle bilder av ekorn i høstsol :)

Og så får jeg jo bare sette meg til i parken her snart og speide etter frogner-ekorna. For de er her jo, selv om vi ikke spiser morgentrøtte frokoster sammen som jeg gjorde med gjengen på Nordstrand :)

Ha en fin dag!

Årets siste georginegleder :)

Georginer er virkelig dronningen av høsthagen og disse ble fotografert hos foreldrene mine for en par uker siden. Nå er mors gravet opp, og i ferd med å gjøres i stand for vinterlagring. Jeg har skrevet langt og godt om å overvintre georginer (dahlia) her, sånn om du har noen av disse hageskattene og ønsker å ta vare på de :)

Bildene viser altså mors 30 meter lange georginebed. De fordrives i potter i ett drivhus på våren, og plantes først ut når de har fått god størrelse. Dette hjelper georginene å komme raskere i blomst, og det hjelper plantene å takle brunsnegler da det kritiske stadiet for plantene er akkurat når unge skudd kommer opp av bakken, og det er enklere å konkrollere brunsnegleinvasjonen når de er i drivhuset.

Om man skal fordrive eller ei avhenger av klima, snegler og egne preferanser. Når jeg hadde georginer plantet jeg de direkte ut i bedene og fikk meget godt resultat av det, men jeg hadde ikke snegler, og hadde null problem med at mine georginer startet blomstringen litt senere enn mors.

Bedet ligger langs med ett av uthusene like ved innkjørselelen og sprer mye glede både for de som bor på gården, besøker dem og ikke minst alle naboer som passerer forbi.

Nå er sesongen omme og georgineknollene er satt til vintersøvn, og til påsken starter eventyret på nytt, jeg gleder meg til neste georginesommer :)

Heihei :)

Mårn, hei og hallo!
Litt vel lenge siden forrige bloggpost nå. Jeg veit mange av dere faste lesere blir bekymret når jeg uteblir over tid fordi dere jo er klar over at jeg har noen helseutfordringer, men denne gangen er ikke helsa mi grunnen til den lille bloggpausen. Jeg har faktisk vært i uforskammet god form, men har en for en periode valgt å bruke overskuddet mitt på noe annet enn blogging :)

Det blir jo sånn når jeg har så lite arbeidskapasitet som jeg har, jeg må prioritere, det er ikke mulig å «skulle bare» på toppen av det faste. Og en ting er sikkert, å ha Kronisk Drittsykdom AS i 10+ år har gjort meg knallgod på prioritering. Sånn prioritering som ikke betyr «sette i rekkefølge», men faktisk «stryke fra to-do-blokka». Nå var det noe annet som var viktigere for meg, så da måtte Moseplassen ta en liten pause.

Men nå tenker jeg det blir litt mer fra meg igjen fremover!
Høsten er jo slik en fantastisk tid! SÅ mye å glede seg over, og jeg har jo i mange år nå jobbet jevnt og trutt for å vise frem at hagene slettes ikke dør i august, neida, de kan være fulle av skatter langt inn i vinteren. Blomstring forbi de første frostnettene, bær og flotte blader lengre enn det, så dekorasjoner og lys, småfugler og ekorn, og til sist frosten som drysser sine diamanter utover og gir hagen enda ett løft :)

Så startet jeg i dag med ett lite hei, tungt badet i villvinbilder (les om villvin her), og i morgen får dere årets siste hilsen fra mors 30 meter lange fantastiske georginebed. Heng på!

 

Morgensol og høst på skyggebalkongen

Tidligere i uken la jeg ut bilder fra solsiden av balkongen, i dag er det skyggesiden som får vise seg frem. Der er det sol på morgenen, lav vakker sol som skaper god stemning :)

Anisisop.

Anisisop er en vakker flerårig urt som humlene eeeelsker. Men, min har frødd seg så ekstremt entusiastisk at jeg KUN kan anbefale at du har den om du fjerner alle blomsterstender før de danner frø, ellers har du teppe av småplanter i mange meters omkrets. Velduftende ugress som er enkelt å dra opp da, i det minste :)

Klase med bær på svartsurbær, aronia
Svartsurbær

Jupp, jeg har svartsurbær på balkongen, stammet opp som tre (kjøpt slik). Morsom ide, men som dere ser er den meget sprikete i vekst… Skal beskjære den i vinter, hardt, så håper jeg den greier å fylle seg ut. Mye bær da!

Agurkurt. En gang for mange år siden sådde jeg en pakke med hvite agurkurt (de er vanligvis blå). Siden har de sådd seg selv, inkludert å så seg over i krukker som så blir med hit til Frogner. Veldig sjarmerende! Ettårig blomst, populær blant humler, spiselige blomster.

Blodtopp, sanguisorba tenuifolia ‘Alba’ er med fra gamlehagen og trenger litt støtte.. Det får den av noen sommerfugler fra Danas Have. De var sikkert ikke laget for å være plantestøtter, men de er faktisk helt geniale til akkurat det.

Det er forresten nokså mye skygge der den står, nesten full skygge. Det går greit, men det påvirker den absolutt så til neste år skal den få flytte frem i solen :)

Balkongens største skjønnhet denne sommeren: Min syrinhortensia ‘Vanille Fraise’. Den er også med fra gamlehagen, hvor den også bodde i krukke. Har aldri vært så flott som i år!

Inni krona til Storrobina, Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’ har det blitt høst, og det er så fint! Wow så den har grodd i år, den likte tydeligvis varmen :)

Storrobina til venstre, syrinhortensiaen til høyre.

 

Så høsten har kommet, men ikke fått skikkelig tak enda hos meg. Hva med hos deg?

Oppsummering av årets tomatdyrking:

Sommeren ville varme var genial for tomatdyrking. Det ble mye og gode tomater. Nå er sesongen nesten over, og jeg har laget en liten oppsummering og skrevet litt om hva jeg skal gjøre fremover.

Tema:

 1. Årets tomater
 2. Jord og gjødsel
 3. Dyrket i og utenfor drivhus
 4. Oppbinding og beskjæring
 5. Sykdom og problemer
 6. Sanke frø for neste sesong?
 7. Modnes mer, eller tas inn nå?
 8. Gjøre plantested klar for vinteren og neste sesong
 9. Plan for neste sesong
Namnam, møt Orange Sweet Cherry, årets favoritt!

Årets tomater:

Jeg har dyrket åtte slag tomater i år. Fem mot solrik vegg og tre i balkongdrivhuset. Fordi sommeren var så varm (og jeg i utgangspunktet velger tomater som kan lykkes på friland) så gikk det like bra med de på friland (fancy ord for å vokse utenfor drivhus) som det gikk med de i drivhus.

Obs: Alle mine tomater er små. Dette fordi små tomater modner raskere og enklere og det er lurt når de gror på friland. Dessuten digger jeg mat i perfekt putt-i-munnen størrelse :)

Favorittene:

Orange Sweet Cherry
Oooo! Oransje tomater, i fine klaser, og virkelig stor produksjon. Men viktigst: Masse smak, spennende smak, søt og perfekt. Et must til neste år!

Green Zebra Mini
Også en meget god tomat. Litt større frukter så teknisk sett ikke en cherrytomat, men heller ikke stor nok til å være vanlig tomat. Grønn og varmgul-stripet tomat. Ikke alltid lett å se når den er moden. Fantastisk god og spennende smak, denne skal også være med til neste år.

Tomat: Zebra green mini. Og hamptau og lerkegren for oppbinding

Helt ok, men ikke noe jeg gidder dyrke igjen:

 • Red Profusion. Rød rund. Ampel. Veldig produktiv, men veldig vanlig smak.
 • Balconi Yellow. Gul, rund. Nett liten plante som størrelsen tatt i betraktning er produktiv. Helt ok smak men ikke noe spesielt.
 • Dekovinka og Chokolate Cherry. Begge er mørkerøde. Dessverre ble det rot med merkelappene så jeg veit ikke hvilken som er hviken. Men ingen av de skapte jubel i munnen min.
Balcony Yellow, i balkongdrivhuset, i går :)

Tulletomater:

 • Tumbling Tom Yellow. Gul ampeltomat. Produktiv men smaker lite. Umulig å se når den er moden, og den slipper nødig busken så jeg kan ikke engang prøveplukke.
 • Velvet Yellow. Gule tomater med hvithårede blader. Neineinei. For noe tull. Joda, morsomt med hvithårede blader, men denne lager få tomater, og de som kommer smaker pføy. Akkurat det med dårlig smak kan være tilfeldig, men at den har dårlig produksjon er visst en greie.
Halvferdig bokashikompost. Bokashi er enkel måte å omdanne matavfall på, og fint tilskudd til jorden, men bare vanlig kompost gjør også stor nytte.

Jord og gjødsel:

Jeg får endel spørsmål om hvordan jord jeg har. Det varierer noe ut fra hva jeg har tilgjengelig når en krukke pottes opp, men vanligvis er det en miks av en hel masse ulikt. Da får jeg en så variert og levende jord som mulig. Det kan hende det virker noe omstendelig å blande slik, men realiteten er jo at jeg alltid må grave noe ut av en krukke for å få plantet i den, så da er det lite bry å samtidig mikse litt rundt på hva som er hvor.

Miksen består av jord jeg allerede har, og kompostjord (kompostjord, ikke ren kompost) fra gjennbruksstasjon og av og til en liten andel av den fancy posejorden fra Randesund. I tillegg beriker jeg jorden med kompost fra både bokashi og div planterester. Planterester betyr blader, stilker, avblomstrede blomster osv, og de samles sammen og graves ned, eller legges som jorddekke og graves så ned etterhvert. Som gjødsel bruker jeg gul og grønn sekk fra Randesund. Neste sesong håper jeg å i tillegg få igang en produksjon av kompost-te for å berike jorden.

Ikke noe mer ble tilført enn dette, ikke noe sprøytet, ikke noe dillet. Denne miksen gir meg en (til krukke å være) levende og god jord, som gir plantene jevn og variert tilgang på mat, uten å stresse de. Det igjen gir friskere planter!

Balkongdrivhuset i april, stapp fullt av tomater og squash og div andre grønnsaksplanter

Tomatene i drivhuset:

Jeg har et fint lite balkongdrivhus i metall og glass (les om det her, betalt post). Alle tomatplantene startet utelivet i drivhuset, og sto der frem til det ble for fullt/været var ok utenfor.

Så flyttet fem ut, og igjen sto to planter i femliterspotter, og en miniplante i en ganske liten potte. Alle pottene er ordinære plastpotter, de store er samlet av min bror engang for mange år siden når noen plantet til et rundkjøring. Dette er ganske små potter for å dyrke tomater så det påvirker naturligvis hvor store planter man kan tillate seg, og hvor ofte det må vannes. I realiteten måtte jeg gjennom store deler av sommeren vanne de daglig, noe som gikk fort og greit, men neste år har jeg automatisk vanning i drivhuset, allerede innkjøpt (denne, fra samarbeidspartner)

Plantekasser fra Bedd. Tre ranketomater i den borteste

Tomatene på friland (utenfor drivhus)

På friland sto de fleste i store plantekasser fra Bedd. Nye av året og fungerte supert. Jeg har dobbel høyde på de, og det betyr at kassene var store nok til at det holdt å vanne hver annen dag, også de periodene det var 50 grader (jeg tuller ikke, det var i perioder 50 grusomme grader i sola på balkongen). Kunne fint vannet litt skjeldnere også men jeg var jo uansett hjemme og jevn vanning er bra for tomatutvikling. Plantene sto inntil sør-østvendt vegg.

Enkel oppbinding: Gamle grener stukket ned i kassene og bundet fast med hamptau mot taket. Tomatene bindes inntill med hamptau. Bruker kun hamptau for det kan komposteres og er ikke til skade for dyreliv.

Oppbinding og beskjæring

Det finnes prinsipielt to typer tomater. Ranketomat og busktomat. Busktomater er lavere og kan holde seg selv oppe, ranketomater blir lengre og må bindes opp, og beskjæres ganske kraftig.

Ranketomater er nok det vanligste. Jeg hadde fem ranketomater og tre busktomater (ampeltomater). Tre av ranketomatene ble plantet i kasse, og så kom tidenes hetebølge og slå meg ut, og den grodde det seg til en forkrøplet jungel før jeg fikk bundet den opp skikkelig…

Til venstre: Resultat av en måneds prokrastinering på oppbinding grunnet heteslag for hageeier.
Til høyre: så mye klippet jeg av, før jeg rettet ut og bant opp to grener pr plante (skal egentlig bare ha en gren, men det var måte på massakre).

 

Ja. Å tynne, toppe og tyve tomater er svært viktig når man dyrker tomater, spesielt når man dyrker trangt. Planter må holdes i ørene ellers blir det mer blader enn avling, og det blir mer sykdom osv også. Jeg har skrevet om beskjæringen her. 

 

Griffelråte
Tomater med griffelråte.

Sykdom og problemer?

Ikke noe sykdom å snakke om. Plantene holdt seg friske og fine, plantene mine gjør stort sett det. Noe dårlige blader var det jo, men hallo, hage er aldri perfekt og litt pjuskeri hører med. Ett og annet stygt blad er naturlig og ikke problematisk.

Jeg fikk griffelråte på noen få tomater, men det var pga dårlig stell ikke sykdom. Les om griffelråte her, det er veldig vanlig. (Og igjen, at fem av noen hundre tomater får griffelråte er ikke noe å klage over!)

Noen av tomatene sprakk opp, dette skjer gjerne når man har vinglete vanning, og i mitt tilfelle var det ett resultat av at jeg sluntret en uke. Det som skjer er at tomaten lager ett tykkere skinn, og da sprekker den opp når tomaten får mer vann og vokser igjen. Tomatene kan fortsette å modnes og er like gode, men sprekken påvirker jo holdbarheten.

Tomater som har sprekt, skjer gjerne når man vanner for lite, og så for mye.. Jeg lot de henge på til de var modne, og hyllet den kule arrdannelsen :) Og jada, det er noen krølla blader der også, ikke farlig!

Ta frø av tomater for neste sesong?

Du kan faktisk sanke frø fra tomatene dine og spare til neste sesong :)
Om du har såkalte «herloom tomater», aka gammeldagse tomater såer disse frøekte, mens moderne tomater ikke nødvendigvis blir maken til moren.

Tomatfrø krever litt forarbeide for å lagres, de skal først fermenteres (gjæres) og så tørkes. Den strålende bloggen Tomatprat har beskrevet hvordan du høster og fermenterer tomatfrø!

Så jeg gidder ikke samle frø av tomater, jeg kjøper de heller. (Eller, i realiteten kjøper jeg ferdige planter fordi det derre med småplanteavling ikke funker så bra for helsa mi og bosituasjon og grisehektisk vår).

Favoritttomaten Orange Sweet Cherry. Storprodusent! (ja, jeg ryddet vekk litt bladverk rett etterpå ja)

Hva skjer med tomatene nå:

Det er fortsatt mye kart og halvmodent. Jeg lar alle tomater henge på en stund til for å prøve å få mer modning, også på friland. Mulig jeg skal finne frem en fiberduk og pakke rundt de, må kjenne litt på om jeg kan få til det uten for mye styr. Når modning stopper opp så plukker jeg inn tomatene og ettermodner de feilfrie, og lager noe godt med resten. Har skrevet tips om både ettermodning inne og oppskrifter her! (Nedenfor ser du mitt forsøk på innkokte tomater)

Det er også mulig å løfte inn tomatplanter du har i mindre potter og fortsette å drive inne, men for å lykkes med det må du ha MYE lys. I realiteten har jeg aldri hørt noen har lykkes med å dyrke tomater på vinteren uten å ha skikkelig planterom.

 

Hva gjør jeg med tomatplantene/ bedet etter høsting:

Når tomater er høstet så klipper jeg ned planten og graver ned i plantekassen, som da altså samtidig gjennomgraves noe. Og jeg benytter anledningen til å grave ned en bokashibøtte. Så kommer jeg til å stikke ned diverse vintergrønt i kassene slik at de gjennom vinteren er en del av dekoren for vinterbalkongen. Pottene jeg har hatt tomat i klippes ned og settes til side og jorden blir gjenbrukt ved passende anledning.

Når du dyrker tomater så er det en fordel å bytte litt på hvor du har de. Det er bra for næringsbalanse og sykdomspotensiale i jorden. Å ha fem ulike tomatkasser er upraktisk i en balkonghage, men jeg skal da iallefall annethvert år bytte på hvilken av de to kassene det er tomater i, og i tillegg så pleier jeg jo å flytte rundt på jorden når jeg uansett jobber med jord (spa ut fra en plass og blande en annen plass) slik at jorden fornyes også på den måten.

Tanker for neste sesong:

Jeg fortsetter i samme sporet, men noen forbedringer tenker jeg jo på:

 1. Prøve å påvirke Corinne som jeg har pleid å handle tomatplanter av til å så mine favoritter i tillegg til at jeg utforsker nyheter. (Corinne pleier å ha stand på Hagemessen, med absurd utvalg rare tomater). Eventuelt må jeg så selv, men vil helst slippe da jeg har erfart at våren allerede er hektisk nok.
 2. Det fungerte godt å starte utesesongen for tomater i balkongdrivhuset så det gjentas. Men i år skal jeg potte opp i romslige potter tidligere…
 3. Til neste år skal jeg ha dryppvanning i drivhuset og noen andre utvalgte tørste planter utenfor. Praktisk så kan jeg ha dårlige dager uten at tomatene har dårlige dager.
 4. Antall tomatplanter neste sesong: Seks. Tre ranketomater i plantekasse, to fast i minidrivhus + en liten potte som kan flyttes litt rundt.
 5. Jeg SKAL ha oppbindingssystem klart før jeg planter i kassene! Det er bare tull å ikke prioritere det, våren er lang og det er ikke verdt at det blir som i å, hvor jeg var så redusert akkurat når tomatene trengte meg at jeg ikke fikk ordnet med opphenget før plantene var deformert. Helsa mi kan fort svikte på strategiske tider og når oppbindingssystem først er på plass så tar det fem sekunder å binde opp, kontra uoverkommelig å fikse systemet..

 

– Det var mine tomaterfaringer, del gjerne dine i kommentarfeltet her eller på Facebook!

 

Lekkert kommunalt bed for bydel St.Hanshaugen

Jeg har virkelig sansen for å følge med på offentlige bed! Der finner du ofte planter som presterer mye med lite stell, og det er rett og slett mye inspirasjon å hente. Så, her er et flott bed som ligger langs bygg eid/brukt av bydel St.Hanshaugen. I Stensberggata 25. Mot tidligere stolte HiOA (nei, du får meg ikke til å skrive tullenavnet på tulleuniversitetet nei).

Det er fotografert for tre uker siden, og så ble det visst glemt vekk i arkivet stakkars. Bildene og blomstene fortjener litt ekstra jubel nå, eller hva?

Her ser du bedet i sin helhet. Det er virkelig vellykket både plante til plante, men også planter mot bygg/omgivelser.

Petunia
Salvie
Ryllik

Fargene holder seg i varme og stort sett ganske milde gulfarger, blålilla og rosa. Og noe helt hvitt. Det siste er ikke like vellykket når det kommer som en miks av skittengrønngule petunia mot kritthvite verbena, menmen. Ikkenoe er noensinne perfekt i en hage :)

Georgine
Kjempeverbena, Verbena borealis

En plante du gjerne kan merke deg er kjempeverbena. En vakker plante som humler og sommerfugler elsker, og som bringer en letthet og høyde til bed og krukker. Her er den meget fornuftig satt mange sammen, slik at de kan danne en helhet og ikke drukne i alt det andre. For ja, det er en utfordring med lette planter, de kan bli rotete.

En annen lett plante som er brukt er gresset over. Jeg husker ikke navn, kom gjerne med tips!

Denne kan jeg faktisk, men har jerneteppe! Navnhjelp takk?
Trolig en monarda, men jeg aner virkelig ikke hvilken.  SÅ fin! Tips på navn?
Hengeverbena, trolig-monarda og petunia.

Fint ikke sant?
Inspirert deg litt for neste sesongs bed?

En tur ut på balkongen i dag:)

I dag strålte solen og sa kom-ut kom-ut!
Så bli med ut du også da :)

Sedum. Staude
Sjokoladekosmos, flerårig men ikke vinterherdig så må eventuelt overvintres inne. Jeg lar min dø ut.
Susanne med det sorte øye. Klatreplante, sommerblomst

Syrinhortensia ‘Pinky Winky’
Sommerblomst: Cleome

Yes! Jeg har modne bringebær!
Og masse tomater både i og utenfor drivhuset

Hvor ting er fra:
Noe av dette er samarbeidspartnere, så dette kan sees som reklame

 • Sofagruppe: Sundays Design
 • Krukker: Bauhaus, Krukkegården, Plantasjen, Hageland, Randesund gartneri, bruktmarked og fra foreldrenes låve.
 • Flamingo: Gave, fløyet inn fra en botanisk hage i Florida
 • Plantekasser: fra Bedd
 • Drivhus: Juliana City fra Tilboligen

Lurer du på hvilken trær og busker jeg har så er det liste på det her

Drivhus som hagestue, her dyrkes trivsel!

Reklame Tilboligen.no

Jeg fortsetter å reise rundt å besøke drivhus fra Tilboligen, og i dag vil jeg vise deg hvordan drivhus ikke bare er for planter. Denne familien omtaler drivhuset som hytta, og bruker det som en hagestue fra mars til november hvor de koser seg uavhengig av vær.

Det aller mest spesielle er dog hvor drivhuset står. På balkongen til et rekkehus!

Tilboligen selger mange ulike drivhusmodeller. Dette er Juliana Orangeri, som skiller seg ut med å ha et «tilbygg» på siden slik at drivhuset får tre sider med møne og en T formet grunnplan. Orangeri er meget smart valg for denne plassen for da utnyttes areal godt, og drivhuset henvender seg koselig mot terrassen.

Møt drivhusets eier Therese. Hun, mann og barn bruker drivhuset som en ekstra stue. Der er spisebord hvor de samler familie og venner, og to godstoler hvor de blant annet ser tv. Rommet har en varmeovn på gass, et eget kjøleskap og grillen står rett utenfor. Og nei, det er ingen planter der inne. Her dyrkes kun trivsel og ingen tomater :)

Møblene er hagemøbler, dermed kan de også flyttes ut på terrassen om de ønsker. Men de kunne også hatt mer ordinære møbler der, for etter at de hadde på litt silikon noen strategiske steder så har drivhuset blitt helt tett :)

Lakkede aluminumspprofiler og vinduer i glass, stilrent og pent, og maks utsikt.

Juliana Orangeri sin form gir et veldig koselig rom å være i, og det gir god kontakt ut mot resten av terrassen.

Drivhus Juliana Orangeri fra Tilboligen

Drivhuset er skrudd fast i terrassegulvet, og den delen av terrassen hvor drivhuset står ble bygget med ekstra dimensjoner slik at det tåler den ekstra vekten. Glass veier jo litt, så dette er det viktig å tenke på. Inne i drivhuset er det lagt et teppegulv. Det er hyggelig og gjør det lunere gjennom sesongen. Legg forresten merke til den trinnløse adkomsten. Orangeri og de fleste andre drivhusene fra Tilboligen selges med helt minimal terskel :)

Det er stas med glassvegger så lys kommer inn og man kan se ut, men det kan jo bli for mye sol, og det kan bli for mye innsyn. For å løse dette har Therese hengt opp lamellgardiner. Disse er tilpasset i lengde og montert meget pent direkte på drivhusets profiler, og gjør det mulig å skjerme av veggene på de tre sidene som vender mot naboer. Genialt!

Slik kan det altså se ut når gardinene er trekt for på langveggen. Både pent og praktisk :)

Jeg synes det var veldig inspirerende å besøke Therese og se hvordan de har ordnet seg, og høre hvordan de bruker sitt uteareal. Therese «advarte» meg på forhånd om at de ikke hadde planter i drivhuset, men for meg var akkurat det en viktig del av hvorfor jeg ville besøke henne: Det er så godt å vise variasjonen av hvordan hager kan nytes! Her kan familien sitte ute uansett vær og kjenne på omgivelsene og i mine øyne er det også en hageglede. Bare tenk så fint å være der mens regnet trommer, og kunne se ut på vinden som rusker i trærne mens man selv er varm på tærne :)

Så takk for at jeg og alle leserne mine fikk komme til din fine hagestue Therese!

Denne posten er en del av en serie bloggposter om livet i drivhus som jeg lager for nettbutikken Tilboligen.no. De har kjempefint utvalg av drivhus fra Juliana, du kan selv se de her. Også synes jeg du skal følge Tilboligen på Instagram om du ikke allerede gjør det. Masse koselige drivhusbilder å drømme seg vekk i.

Om du fikk lyst til å se de andre drivhusene i drivhusbloggpostserien så finner du alle samlet her :)

Og som avslutning: Enda et bilde fra terrassen, Orangeri er så fint og koselig der det ligger, eller hva?

Alpefioler som tåler litt frost!

Alpefiol (Cyclamen) kjenner vel de fleste som en inneblomst som selges gjennom vinteren. Men den er minst like godt egnet som en høstblomst i krukker, og noen ganske få arter kan sågar bo utendørs gjennom vinteren i de mildere delene av landet.

Den tøffeste cyclamen heter Cyclamen coum og er nok herdig ca H2-H3. Den er ganske liten, og veldig søt, og blomstrer tidlig vår.

Jeg har utvendig vinduskarm.. Funker det også, om enn litt på en snei ;)

Men den alpefiolen jeg vil trekke frem i dag er den vanlige arten Cyclamen persicum, som altså er den arten vi er vant til å få handlet og det vi mener når vi sier alpefiol. Den vil ikke greie en norsk vinter. MEN. Den holder seg pen lenge utover høst og kan blomstre forbi lette frostnetter. Spesielt om du kjøper de alpefiolene som er produsert spesifikt for å bo ute, og de får lov å gradvis venne seg til lavere temperaturer.

(Handler jeg på engros må jeg handle hele brett, og så deler jeg med venner etterpå)
Se så flott fargeutvalg!

Jeg er så heldig å få fatt i noen slike fra Hjeltnes gartneri (kjøpt de ja). Hjeltnes har dyrket frem småblomstrede alpefioler, og døpt de hagealpefiol. Så se etter det på hagesenter og blomsterbutikker, da får du de tøffeste som er å få. Og hurra for norske gartnerier som Hjeltnes som strekker seg litt ekstra for å lage noe bra for hagene våre!

Så kan du selv velge om du vil plante alpefiolen i et bed, i en krukke eller en liten pyntepotte. Men, husk at alpefiolen ikke liker å tørke ut, så den må vannes! Den liker forresten ikke så blaut hele tiden heller, så god drenering er lurt, og inne bør den vannes på skåla, ikke i potta.

Står den ute vil den holde seg pen lengst om den står ett sted det blåser lite, og gjerne under tak. Men viktigst er altså den vanningen, jeg er litt skeptisk til at jeg kommer til å huske å vanne de som står i små potter, meeen, vi får se, den som intet våger intet lærer ;)

Fortsatt koselig å sitte ute på gode dager, og de andre har jeg glede av de innenfra. Nå, i oktober og trolig også litt inn i november. Kanskje også i desember før vinteren blir for kald :)

En luftig krans av blodtopp, (du har neppe sett maken!)

Husker dere nypekransen jeg viste forrige uke? Denne kransen er basert på samme inspirasjon og ble funnet opp av Maria, men jeg fikk lov å binde den.

Kransen består utelukkende av blomstene til stauden legeblodtopp (Sanguisorba officinalis). Blodtopp er en genial staude som flere burde dyrke. Herdig, og danner lekre skyer i bedet, jeg har blogget litt om den her. Men over til kransen, som jeg håper kan inspirere deg både til å bruke blodtopp, og masse annet fint du finner i hagen eller naturen.

Ved spisebordet til Maria :)

Materialer for kransen:

 • Nylig klippede grener av legeblodtopp. Det er betydelig enklere å binde krans med blomster før de tørker enn når de er tørre!
 • En stor metallring som base. Du kan også lage en av grener du surrer, se her for guide
 • Tynn metalltråd for å surre fast blomstergrenene

Slik bant jeg kransen:

Jeg starter alltid ut med å feste metalltråden til grunnkransen, og så legger jeg på gren for gren av det som skal bindes med og surrer fortløpende fast. Samme tråd hele veien, fester altså ikke underveis.

Viktig å prøve å holde kransen ganske jevn hele veien rundt, med lik mengde blomster og ganske lik lengde. Et lite unntak der er at jeg lar første grenene stikke litt lengre ut, da kan jeg binde de ned når jeg kommer rundt og skal avslutte.

Underveis: Stopp opp og se arbeidet på litt avstand innimellom, du kan fort bli litt fartsblind.

Avslutningen gjøres ved at du jobber deg inn og nedover der du startet slik at det blir usynlig overgang. Dette er den mest fiklete delen av kranslagingen, men ta deg god tid så får du det til :)

Nesten ferdig!
Elsker at den er så tredimensjonal!

Og ja. Dette er en meget stor krans. En meter i diameter! Om du har plass på veggen og nok materialer å binde med så blir det veldig flott med store kranser, synes jeg. Kransen henger hos Maria, og fordi legeblodtopp tørker pent så kan den bli hengende på veggen til Maria er lei den :)

Nypekransen var like stor, den kan du se her. 

Slik lager du en flott nypekrans!

Ekornglede :D

Min mor etterlyste ekornbilder, og mødre skal man jo høre på! Så nå har jeg gravd i arkivet og funnet frem et knippe koselige små krabater, til glede både for henne og deg :)

Ha en flott helg!

Oppmerksom
Selskap i hagen :)
Oppfinnsom
Småskeptiske (første dag ute i verden)
Nysgjerrig
Søskenkjærlighet
Leken

Og sånn helt til sist: Verdens aller søteste lille ekornunge :)

Og pst: vil du se enda mer ekorn? Det er over 200 ekornbloggposter her!

De mest populære løkblomstene!

Reklame Hageglede

Løkblomster er geniale greier. De kan stappes ganske usermonielt ned i bakken nå, og til våren popper de opp her og der og sprer hageglede som lite annet.

Jeg har de siste par årene hatt ett samarbeide med den norske nettbutikken Hageglede og det gir meg en unik mulighet til å se hva som faktisk er populært. Ikke bare hva dere liker når jeg legger ut ett bilde, men som faktisk blir handlet og plantet rundt om i landet.

Både blant de handlendes og min favoritt: Den botaniske tulipanen Tulipa turkestanica

Jeg blir sjøl inspirert av å se hva folk handler, og tenkte det kunne gi deg også inspirasjon!
Og husk: om du blir inspirert til å handle: Bonuskode MOSEPLASSEN18 gir 15% rabatt :)

Hvitløk setteløk fra Hageglede
Hvitløk. Bilde: Hageglede

Hvitløk ‘Messidor’

Hagegledes største storselger er en løk jeg ikke ante Hageglede solgte før jeg så den i statistikken: Hvitløk! Hageglede er et barn av LOG, som er en viktig leverandør for gartnerier og bønder. Og det er fra den avdelingen disse setteløkene for hvitløk kommer. Kvalitetsløk mao :D

Du finner hvitløken her!

Prydløk ‘Purple Sensation’

Prydløk / Allium

Prydløk og hvitløk er begge alliumer og i nær slekt. Prydløk er et felles norsk navn for en hel rekke løkarter som dyrkes for sine vakre blomster, og denne gruppen kalles også ofte med sitt botaniske slektsnavn allium.

Dette er litt spesielle løk. De fleste av prydløkene har kuleformede blomster på høye stilker, og de kan sveve veldig vakkert over bedene. Blomstrer oftest forsommer-sommer. Den store bestselgeren er ‘Purple Sensation’, som har lilla blomster, og som er veldig grei å dyrke. Den kommer gjerne igjen. En annen storselger er Allium sphaerocephalon, den har blomster i en litt annen fargetone, og mindre blomster, og er finest mange sammen.

‘Mount Everest’

Pst: Min personlige favoritt den hvite ‘Mount Everest’ har ikke blitt en bestselger. Enda. Den er litt dyrere i innkjøp, men i mine øyne god som gull :D Hadde en fin koloni i gamlehagen, og de imponerte med å først ha de flotteste hvite blomser, og så beholde frøstendene vakre på gjennom hele sommer og langt inn på vinterstid.

‘Lilac Wonder’. Er i mine øyne ikke det minste lilla, men heller en nydelig lyserosa farge.

Botaniske tulipaner

Det er faktisk fire botaniske tulipaner på Topp Ti lista hos Hageglede. Akkurat dette akter jeg å ta litt æren for, for etter alle mine år med masing om de botaniske tulipanenes fortrinn så ser jeg jo at dere lesere nå er glade over å enkelt få handlet de. Om du ikke har fått med deg hvorfor jeg er så opptatt av botaniske tulipaner så kan du lese om det i denne bloggposten.

Og får du lyst på til egen hage så har Hageglede samlet alle sine botaniske tulipanene her. 

Andre tulipaner:

Hageglede har kjempeutvalg av vanlige tulipaner også, og blant bestselgerene der finner vi noen store mixpakker, som: 50stk Triumph tulipaner, og 100 stk røde og rosa fargemix. Disse er nok populære fordi de gir mye blomster for pengene. Det er en lignende mixpakke jeg også vil trekke frem: 50 stk Darwin hybrid mix. Darwintulipaner går for å være flinkere til å komme igjen enn de fleste andre ikke-botaniske tulipaner, og de er store og vakre.

Den svarte og vakre tulipanen ‘Queen of the Night’ er også blant bestselgerene, og reprensenterer for alle posene hvor det kun er en navnsort tulipan pr pose. En god tulipan jeg har hatt mye glede av.

Og ellers: sjekk her for et flott utvalg av tulipaner!

Rutelilje/ Frittilaria

Rutelilje var en av fjorårets store overraskelser for Hageglede. De hadde den opprinnelig ikke med i utvalget, men så foreslo jeg den, og den og Tulipa Turkestanica endte opp med å bli årets to bestselgere :)

Den er populær også i år, og jeg har hørt fra mange av dere at dere er SÅ glade for å endelig få fatt i den!

En vakker blomst som kommer villig igjen, ett must for meg. Har du lyst til at den skal flytte inn i hagen din så finner du den i nettbutikken her. 

Liljer

Liljer blomstrer på sommeren, og kan virkelig pynte opp i bedene med sine relativt store blomster. Hageglede har et fint lite utvalg, og det går ganske jevnt av de ulike fargene. For min del er det den svarte (mørk burgunder) som fanger interessen, tenk så lekkert med en mørk skjønnhet mellom alt det grønne!

Du kan sjekke ut liljeutvalget her! (jeg ser det er helgetilbud nå, kjøp tre av en og betal for to)

Mixpakker!

En jevnt over slæger i Hageglede er mixpakkene. De gir deg mye løk for pengene, og de gir deg løk som kler hverandre.

En av bestselgerene er krokusmiks med 100stk løk, der får du krokus i ulike farger og størrelser. Og ettersom krokus kommer som en av de første så anser jeg det for en must i vårhagen.

En annen variant av bestselger er de hvor det er satt sammen ulike arter slik at du får blomstring gjennom våren i et pent fargespekter, feks denne med 125 rosa og hvite løk (prydløk, narcisser, tulipaner, krokus og snøstjerne.)

Du finner flere mixpakker her (de små) og her (de store).

Det var noen bestselgere. Lurer du på hva som er MINE favoritter? Les denne bloggposten, eller gå rett i favorittmappen min på Hageglede!

Og husk, 15% rabatt om du bruker rabattkoden MOSEPLASSEN18

40,649FansLik
25,871FølgereFølg

Nyeste poster